Vol. 5 No. 2 (2021)
Artículos Originales

Eating habits during the mandatory and preventive social isolation by the virus Sars 2 -covid 19

Camila D’Andrea
Bio
Lorna Ivanna Pertile
Bio
Noelia Belén Quintana
Bio
Rosana Gerometta
Bio
Luciano Nicolás Fagnani
Bio

Published 2021-12-30

Keywords

  • Pandemic,
  • Alimentation,
  • Isolation,
  • Covid19
  • Pandemia,
  • Alimentación,
  • Aislamiento,
  • Covid19

How to Cite

D’Andrea, C., Pertile, L. I., Quintana, N. B., Gerometta, R., & Fagnani, L. N. (2021). Eating habits during the mandatory and preventive social isolation by the virus Sars 2 -covid 19. Revista De Investigación Científica Y Tecnológica, 5(2), 4–10. https://doi.org/10.36003/Rev.investig.cient.tecnol.V5N2(2021)1

Abstract

Introduction: In Argentina, on March 13 of the year 2020, the mandatory and preventive social isolation (MPSI) was established due to the virus SARS 2- COVID 19, modifying the population's lifestyles, especially their eating behavior, which could trigger a psychosocial stress, and increase the consumption of low nutritional quality of food and alcohol. In the present work we try to characterize these factors in our current society. Method: A descriptive, correlational, and cross-sectional study was made with a random sample of people over 18 years of age without known eating disorders. A pre-designed questionnaire was used and answered from September to October 2020 by 534 people (n = 534). Results: During the MPSI, 73% reported living with their families. 97% claimed to be omnivores. Of the whole sample, 48% considered that they ate more and increased the consumption of junk food by 59% and 50% reported increasing the consumption of healthy food. In addition, 70% have not increased their alcohol consumption. 51% report not having changed their usual feeding hours. However, the intake was increased by 61% in those who lived with their partners. Conclusion: Those who increased food consumption were those who lived in families. The majority did not increase their alcohol consumption and did not show variations in their usual mealtimes.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

  1. Alzate Yepes, T. (2019). Dieta saludable. Perspectivas en Nutrición Humana, 21 (1) 9-14. Disponible en: https://revistas.udea.edu.co/index.php/nutricion/article/view/339980/20794830
  2. Andrade-Perez, L., Deossa Restrepo, G., Orozco Soto, D., Segura Bujan, M., y Urrego Borja, Y. (2020). Alimentación y nutrición durante la pandemia del COVID-19. Revista Perspectivas en Nutrición Humana Escuela de Nutrición y Dietética Universidad de Antioquia Costa Rica. 1-3. Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Marco-Segura-Bujan/publication/344221675
  3. Andreatta, M., Defagó, M., y Sudriá, E. (2020). Los efectos de la cuarentena por coronavirus (covid-19) en los hábitos alimentarios en Argentina. Revista Diaeta, 39 (173), 10-19. Disponible en: http://www.aadynd.org.ar/diaeta/seccion.php?n=142
  4. Camarotti, A., Cunial, S., Dulbecco, P., Güelman, M., y Jones, D. (2020). Cambios en los patrones de consumo de bebidas alcohólicas en la cuarentena por covid-19. Un estudio en el área metropolitana de Buenos Aires (Argentina) Revista de Salud Pública, Edición Especial Diciembre 2020 37-50. Disponible en: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/RSD/article/view/29140/32040
  5. Casana, N., Pelitti, P., y Sisu, M. (2020). Impacto en los hábitos saludables de estudiantes universitarios de medicina durante el aislamiento social preventivo y obligatorio. Disponible en: http://www.hospitalsbarra.com.ar/cientifica/numeros/tres/IMPACTOHABITOSSALUDABLESDEESTUDIANTESUNIV.pdf
  6. Chamorro, R., Farias, R. y Peirano, P. (2018). Regulación circadiana, patrón horario de alimentación y sueño: Enfoque en el problema de obesidad. Revista Chilena de Nutrición, 45(3), 285-292. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182018000400285
  7. CONICET. (2020, Abril). Cuarentena por COVID-19 y su impacto en los hábitos alimentarios. Disponible en: https://www.conicet.gov.ar/cuarentena-por-covid-19-y-su-impacto-en-los-habitos-alimentarios/
  8. Etchevers, M., Garay, C., Grasso, J., Helmich, N., Natalí, V., y Putrino, N. (2020). Salud Mental en Cuarentena. Relevamiento del impacto psicológico a los 7-11 y 50- 55 días de la cuarentena en población argentina. Buenos Aires, Argentina: Observatorio de Psicología Social Aplicada, Facultad de Psicología, Universidad de Buenos Aires. Disponible en: http://www.psi.uba.ar/opsa/informes/opsa_salud_mental_informe.pdf
  9. Fundación Española de la Nutrición. (2013). Distribución de macronutrientes y fuentes alimentarias en la población española: resultados obtenidos del estudio científico ANIBES. Disponible en: https://www.fen.org.es/anibes/archivos/documentos/ANIBES_numero_7.pdf
  10. Hernández Castro, A. (2014). Conducta alimentaria: una mirada desde las personas que viven solas y las que viven acompañadas. Trabajo de grado Pontificia Universidad Javeriana (Colombia). Disponible en: https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/16024/HernandezCastroDianaCarolina2014.pdf
  11. Ministerio de Salud de la Nación. (2016). Manual para la aplicación de las guías alimentarias para la población argentina. Disponible en: https://bancos.salud.gob.ar/sites/default/files/2020-08/guias-alimentarias-para-la-poblacion-argentina_manual-de-aplicacion_0.pdf
  12. Ministerio de Salud de la Nación. (2021). Alimentación saludable. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/salud/alimentacion-saludable
  13. Ministerio de Salud Pública Argentina. (2020). Alimentación saludable. Sobrepeso y obesidad. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/salud/alimentacion-saludable/obesidad
  14. Organización Mundial de la Salud. (2018). Notas descriptivas. Alimentación sana. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
  15. Organización Mundial de la Salud. (2020). Campaña Mundial #SanosEnCasa: Alimentación saludable. Disponible en: https://www.who.int/es/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome---healthy-diet
  16. Smink, V. (21 de agosto de 2020). Coronavirus en Argentina: los efectos que está teniendo la cuarentena más larga del mundo sobre los argentinos. BBC News. Disponible en: https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-53857858
  17. Sociedad Argentina de Infectología. (2020). Comunicado inter-sociedades acerca de Covid-19 Nos seguimos cuidando entre todos. Disponible en: https://www.sadi.org.ar/novedades/item/1240-comunicado-inter-sociedades-acerca-de-covid-19-nos-seguimos-cuidando-entre-todos
  18. Youdim, A. (2019). Hidratos de carbono, proteínas y grasas. Manual MSD versión para público general. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/trastornos-nutricionales/introducci%C3%B3n-a-la-nutrici%C3%B3n/hidratos-de-carbono-prote%C3%ADnas-y-grasas